De viatge amb el T-10 de la Bòbila

T-10 és el club de lectura de la Biblioteca la Bòbila que us ofereix plaer i coneixement a partir d'un viatge literari organitzat en deu etapes. L’itinerari del “Club de lectura T-10” combina lectures, tertúlies, còmics, butlletins, xerrades o pel·lícules. És una proposta de 10 excursions lectores, 10 mirades diferents del lloc.

Després dels viatges literaris que hem fet a la ciutat de Nova York, a l'Europa Central, també anomenada Mitteleuropa i a Rússia, al peculiar humor anglès; o a les illes literàries, ens dirigim a la frontera i saltem a banda i banda..., entrem en el cor de la família, a la novel·la llatinoamericana actual, a la part fosca de França a la ciència-ficció,Infància i l'adolescència. I ara, Al marge: la mirada de l'outsider. Ens acompanyes?

dimarts, 28 de febrer del 2012

"Galíndez" de Manuel Vázquez Montalbán

Dimarts, 28 de febrer de 2012. Tertúlia
Club de lectura de novel·la històrica de la Biblioteca Bellvitge · L'Hospitalet

Galíndez (1991) Manuel Vázquez Montalbán.


Galíndez és una novel·la que narra dues històries ben diferents, separades pel temps, però lligades per la persona de Jesús Galíndez. En el temps present assistim a les investigacions que la jove investigadora americana Muriel Colbert, està realitzant sobre Galíndez per a escriure la seva tesi doctoral. A mida que avancen les seves investigacions, l’autor ens trasllada als anys 50 per tal de ser testimonis dels darrers dies de Galíndez.

Galíndez també ens permet apropar-nos a un aspecte poc conegut de Nova York: la seva relació amb l’exili republicà espanyol. Tot i que França i Mèxic foren els destins principals, molts republicans acabaren arribant a la ciutat dels gratacels. Molts eren professors universitaris que varen ensenyar en les prestigioses universitats novaiorqueses, com Columbia o la Universitat de Nova York. L’altre gran grup d’exiliats el composaren els representants polítics. Nova York és la seu de les Nacions Unides,  i per les institucions republicanes a l’exili era una qüestió cabdal que el règim franquista no hi fos admès. Tant el govern de la República com el català i el basc, tingueren representants davant l’ONU. La mort de Galíndez coincideix amb l’ ingrés d’Espanya a l’ONU. Els republicans espanyols havien esdevingut incòmodes per a la política nord-americana.

Extret del text "Galíndez i exili republicà a Nova York"
de la guia de lectura del club de novel·la històrica de Bellvitge. 

La tertúlia sobre Galíndez és una més -la desena- de les 18 activitats literàries sobre la ciutat de Nova York programades a les Biblioteques de L'Hospitalet al llarg del curs 2011-2012.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada