De viatge amb el T-10 de la Bòbila

T-10 és el club de lectura de la Biblioteca la Bòbila que us ofereix plaer i coneixement a partir d'un viatge literari organitzat en deu etapes. L’itinerari del “Club de lectura T-10” combina lectures, tertúlies, còmics, butlletins, xerrades o pel·lícules. És una proposta de 10 excursions lectores, 10 mirades diferents del lloc.

Després dels viatges literaris que hem fet a la ciutat de Nova York, a l'Europa Central, també anomenada Mitteleuropa i a Rússia, al peculiar humor anglès; o a les illes literàries, ens dirigim a la frontera i saltem a banda i banda..., entrem en el cor de la família, a la novel·la llatinoamericana actual, a la part fosca de França a la ciència-ficció,Infància i l'adolescència. I ara, Al marge: la mirada de l'outsider. Ens acompanyes?

dimarts, 12 d’abril del 2016

A cada cual lo suyo, de L. Sciascia


Dimecres, 18 de maig, a les 7 de la tarda. 

El sisè viatge a una Illa literària ens porta de nou a Sicília. L’obra que hem triat és A cada uno, lo suyo de Leonardo Sciascia.

En un poble de l'interior de Sicília, una carta anònima amenaça de mort el farmacèutic Manno, un home que fins aquell dia vivia tranquil, no havia fet mai cap mal a ningú, i no es ficava en assumptes de política. Però Manno no en fa cap cas i l'amenaça s'acompleix finalment, durant una cacera. Laurana, un jove professor d'institut, intentarà desvelar l'assassí enmig d'una xarxa de silenci i complicitat formada per la màfia, l'església i un grup de policies corruptes.

Considerada una novel·la policíaca, també és una novel·la social. Sciascia retrata la Sicília rural, cisellada per segles de pobresa i d'invasions, i regida per violents codis d'honor.

Com a curiositat, comentar que el 1967 es va realitzar una adaptació cinematogràfica dirigida per Elio Petri, amb guió del mateix Petri i Ugo Pirro, i Irene Papas com una de les protagonistes. La pel·lícula, titulada igual que el llibre, A ciascuno il suo, va guanyar el Premi al millor guió al Festival de Cannes d’aquell any.

Finalment, us proposem la lectura d’aquest article enllaçat, que n’ofereix una bona reflexió sobre l’obra: Cortina, A. Leonardo Sciascia y los cadáveres de la Italia profunda. a: El Mundo. Cultura: Libro a libro.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada