De viatge amb el T-10 de la Bòbila

T-10 és el club de lectura de la Biblioteca la Bòbila que us ofereix plaer i coneixement a partir d'un viatge literari organitzat en deu etapes. L’itinerari del “Club de lectura T-10” combina lectures, tertúlies, còmics, butlletins, xerrades o pel·lícules. És una proposta de 10 excursions lectores, 10 mirades diferents del lloc.

Després dels viatges literaris que hem fet a la ciutat de Nova York, a l'Europa Central, també anomenada Mitteleuropa i a Rússia, al peculiar humor anglès; o a les illes literàries, ens dirigim a la frontera i saltem a banda i banda..., entrem en el cor de la família, a la novel·la llatinoamericana actual, a la part fosca de França a la ciència-ficció,Infància i l'adolescència. I ara, Al marge: la mirada de l'outsider. Ens acompanyes?

dissabte, 11 de febrer del 2012

"Contrato con Dios" de Will Eisner

Dimecres, 15 de febrer de 2012. Tertúlia.
Sisè viatge del Club de lectura T-10 a Nova York:

Contrato con Dios (1978). Will Eisner
Contract with God and other tenement stories

"Estas cuatro historias que suceden en un "tenement" son producto tanto de mi propia experiencia como de la de mis contemporáneos. He querido mostrar cómo era un rinconcito de América que conviene recordar.
Los protagonistas y acontecimientos de estos relatos son gente y hechos que me gustaría que se aceptaran como reales. (...) Es importante percatarse de la época y el lugar en que transcurren esas historias. Fundamentalmente, no son diferentes de la gente de hoy en día que viven en bloques despersonalizados, hacinados en pisos pequeños de paredes endebles, privados de intimidad. El hecho de tener que bregar con el flujo y reflujo de la vida urbana y el esfuerzo dominante por escapar a esa existencia son dos constantes en cuantos viven en esas condiciones. 

Al contar estas historias, he querido adoptar una regla del realismo que quiere que la caricatura o exageración se ciña a los límites de la realidad. Para logralo, tuve que desechar dos constricciones básicas que tan a menudo reprimen este medio: el espacio y el formato."  Will Eisner

                                                                                                                                                                                    

Jaume Vidal: En 1978, usted introdujo con Contrato con Dios el concepto de novela gráfica con el que intentaba que este medio alcanzara una consistencia narrativa equiparable a obra literaria. ¿Cree que la historieta ha alcanzado el mismo nivel de madurez que la literatura?

Will Eisner: La novela gráfica fue mi tentativa de demostrar que el cómic es una forma válida de literatura capaz de dirigir su contenido más allá de las simples historias de entretenimiento. El cómic, dentro de las limitaciones de su lenguaje, puede aspirar al mismo nivel literario que cualquier novela.

  • La pàgina del butlletí Còmic Tecla en la què trobareu el dossier que la Biblioteca Tecla Sala va preparar per la sessió del club de lectura de còmic dedicada a Contrato con Dios.

12 comentaris:

sfer ha dit...

Quasi se m'escapa una llagrimeta amb el vídeo de Blue Eden, i ara estic gaudint de "Autumn in New York" de Charlie Parker. Intentaré de totes totes no perdre'm la trobada amb l'Enric González... I si les places són limitades, li demanaré a algú que em porti dins la seva maleta, com faig sempre que conec algú que sé que ha d'anar de viatge a Nova York...

Bon voyage!

Club de Lectura T-10 ha dit...

Sfer,

Aquí tens el premi: t'hem reservat dos seients a la fila 1, pel dia que vingui l'Enric González. T'hem posat centradeta, creiem que estaràs molt bé. El doble premi l'has guanyat per fer el primer comentari i, sobretot, per la llagrimeta quasi vesada. T'esperem!

sfer ha dit...

Oh! Ostres!
Em guardo ben guardat aquest comentari, doncs!

I perquè no es digui que abuso, jo també us faig un regal. De fet, dos:

1) Paris vs. New York: http://parisvsnyc.blogspot.com/ (per jugar a les diferències)

2) Every person in New York: http://everypersoninnewyork.blogspot.com/ (un ambiciós projecte)

sfer ha dit...

(Ah, i si la BSO pot créixer, us falta el "First we take Manhattan..." del senyor Cohen. Amb aquest van tres, de regals... Me'ls he ben guanyats, aquests seients!)

sfer ha dit...

Va, l'últim... ho prometo: ja sabeu que el proper dimarts el Paul Auster estarà al CCCB presentant el seu últim llibre? Les entrades fa temps que estan a la venda i no sé si s'han esgotat o no. Per si de cas, jo fa temps que tinc la meva (primera fila, ben centradeta) :-)

Club de Lectura T-10 ha dit...

sfer: Ja tens al Cohen a la BSO! I convida a l'Auster a venir a La Bòbila, ja que vas!!XD

Anònim ha dit...

Si la idea del club T10 ja em va agradar molt, el bloc ja és the best. Requetexulo i banda sonora per gaudir-la mentre tanco els ulls i m'imagino passejant pels carrers de la gran ciutat literària, musical i cinematogràfica.

http://www.youtube.com/watch?v=v24z1qs2gJc

Hey!Oh! Let's Go!!

Rose, from Penitents Honky Tonk Library

Maria Rosa Duran ha dit...

Molt bona idea, això de la banda sonora. Jo m'atreveixo a suggerir també la versió de New York, New York que canta la Carey Mulligan a SHAME, una petita meravella.
I friso també per la vinguda de l'Enric Gonzàlez. Abans, em vull agenciar el seu llibre, Historias sobre Nueva York, que té mooolt bona pinta.

Club de Lectura T-10 ha dit...

Rose: gràcies pel teu comentari!! I des d'una Honky Tonk Library: haurem d'anar a veure-la!! XD

Maria Rosa: ens han creat un dilema. Fins ara, no havíem posat dues versions de la mateixa cançó...però tenint en compte que ets la nostra primera seguidora, no podem deixar de complaure't!

Maria Rosa Duran ha dit...

Ei, moltes gràcies per la inclusió. D'això se'n diu eficàcia!

Anònim ha dit...

Us enllaço un post del meu blog a on explico el meu viatge a Nova York, ja fa uns quants anys... Espero que us agradi:

http://topicodecancer.zonalibre.org/archives/102663.html

Club de Lectura T-10 ha dit...

"HenryKiller", gràcies per la visita i per l'enllaç. Quina enveja!! S'haurà de llegir amb calma (sis entrades!!!) però només de mirar les fotos ja ens hi trobem. Haurem de fer una entrada de 'cròniques' i tenir-les a mà.

Publica un comentari a l'entrada