De viatge amb el T-10 de la Bòbila

T-10 és el club de lectura de la Biblioteca la Bòbila que us ofereix plaer i coneixement a partir d'un viatge literari organitzat en deu etapes. L’itinerari del “Club de lectura T-10” combina lectures, tertúlies, còmics, butlletins, xerrades o pel·lícules. És una proposta de 10 excursions lectores, 10 mirades diferents del lloc.

Després dels viatges literaris que hem fet a la ciutat de Nova York, a l'Europa Central, també anomenada Mitteleuropa i a Rússia, al peculiar humor anglès; o a les illes literàries, ens dirigim a la frontera i saltem a banda i banda..., entrem en el cor de la família, a la novel·la llatinoamericana actual, a la part fosca de França a la ciència-ficció,Infància i l'adolescència. I ara, Al marge: la mirada de l'outsider. Ens acompanyes?

dilluns, 7 de gener del 2019

La neblina del ayer, de Leonardo Padura


El proper dimecres 16 de gener, a les 18h, llegirem La neblina del ayer, de Leonardo Padura. 

La sèrie de Mario Conde está composta per vuit novel·les, La neblina del ayer n'és la sisena i transcorre l’any 2003, 14 anys després de les primeres quatre.
En aquesta entrega, Mario Conde ha deixat la Policia i treballa com a venedor de llibres usats, doncs és un enamorat de la literatura. Entra a una casa a preguntar si tenen llibres en venda i els amos, dos germans – un home i una dona grans - li diuen que si. Conde gairebé embogeix quan hi troba una biblioteca que té llibres que ara són caríssims. S’enduu uns quants, els que pot pagar en aquell moment, i queda en tornar amb el seu soci per a comprar-ne més.D’entre els llibres que s’emporta hi ha un vell receptari de cuina cubana de principis del segle XX molt conegut i buscat. En fullejar el receptari, cau de les seves pàgines un retall d’un diari anterior a la Revolució, que hi porta més de 40 anys dintre del llibre. És la notícia que una cantant de boleros anomenada Violeta del Rio, coneguda com La Dama de la Nit, renunciava a la seva carrera just en el cim de la seva popularitat.
Amant de les causes perdudes i trasbalsat per la bellesa de la cantant, que ni tan sols coneixia, s’hi posa a investigar qui era, si encara viu, per què va renunciar a la seva carrera i per què hi era aquell retall a la biblioteca.
El Conde visita a vells periodistes d’aquells anys, a especialistes en música cubana, fins i tot aconsegueix l’únic senzill que va gravar la cantant – de la veu de la qual també s’enamora – i a poc a poc va muntant el trencaclosques d’un cas complex i truculent que va succeir més de quatre dècades enrere.
Edició cubana
Per a complicar encara més les coses, apareix mort un dels propietaris de la biblioteca i els principals sospitosos són Mario conde i el seu soci, llavors per una banda ha de resoldre el cas que l’obsessiona i per una altra el recent assassinat, per a demostrar la seva innocència.
La novel·la està dividida en dues parts: «Lado A: Vete de mí», i «Lado B: Me recordarás», que són dos coneguts boleros cubans i també les dues úniques cançons interpretades per Violeta del Río en el seu únic senzill.

Lectura molt recomanable, es gaudeix doblement tant per la trama impecable com pel panorama cultural cubà que Padura ens presenta : bibliogràfic, musical i literari ; així com les seves reflexions a propòsit de les estratègies per (sobre)viure que fan servir la gent, en el dia a dia de la illa.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada